Arbejdsliv,  Basics,  Voksenliv

Vi er ikke forpligtede på at have en holdning

Det er ok ikke at have en holdning. Den danske kultur ligger meget op til, at vi helst skal have en holdning til tingene, men det har vi heldigvis frihed fra. Vi behøver ikke mene noget om noget som helst, og vi har frihed til ikke at reagere på, hvad andre mener. Det er helt ok!

Jeg nævner det, fordi jeg ofte føler et pres til at komme med holdninger til diverse problemstillinger – miljø, seksualitet, ernæring, børneopdragelse, jobmarkedet, politik, diverse religiøse dagsordener. Det gider jeg ikke. Jeg orker ikke at skulle forklare mig eller blive toneangivende – især ikke på kommando. Jeg bestemmer, hvornår jeg er klar med en holdning, og om jeg vil dele den. Jeg drømmer om en tilværelse uden skråsikkerhed, hvor meninger kan stå åbne til debat, og hvor langt flere blandt os demonstrerer en ikke-ængstelig væren, men øver os i at slappe af og fremstå afventende. Jeg har en yndlingsaversion mod skråsikkerhed, jeg synes, skråsikkerhed er unuanceret og gammeldags :-).

Det er komplekst at have meninger, fordi forudsætningerne i verden hele tiden ændrer sig. Meget af det, der var sandt for 10 år siden, passer ikke længere i dag. Med den viden er det nok meget ok ikke at være for stejl og skråsikker. Din mangel på meninger skaber plads og luft til mere åbenhed og mindre aggression. 

Sætninger at øve sig på:

Det ved jeg ikke.

Det har jeg ikke lige en holdning til.

Jeg kan høre det her emne virkelig fylder meget for dig, men det gør det ikke på samme måde for mig.

Interessant holdning, du har der. Det behøver jeg vist ikke at mene noget om.

Det lyder som en holdning, der er på vej til at blive forældet.

Det emne bruger jeg ikke energi på at mene noget om.

Hvad skal jeg sige? Boller fra Kohberg

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *