Journal

Den lækre lørdag

Hvad er det lige, der gør lørdag morgen til noget helt specielt? Jeg har ofte tænkt på, at lørdag har en særlig plads på ugens hitliste. Vi kan sagtens føle os overmandede af det liv, vi har valgt. Måske bor vi for langt fra vores arbejde, måske er vi blevet afhængige af en for høj indtægt, måske giver livet med børnene mange bekymringer, måske føler vi os trætte af kirke, og af Gud, måske er det svært at finde balance og ro.

Når hverdagen føles tung, og gøremålene hober sig op, og vi er midt i alt det, vi skal i livet, så kan det være godt at skabe sig et sjæleligt overblik og genfinde glæde, ro, ny energi og inspiration. Min egen oplevelse er, at lørdag særligt er en dag, der kan rumme alle elementer. Det er selvfølgelig ikke for at sige, at andre dage ikke kan rumme de samme elementer. Jeg finder supertit inspiration i hverdagen, men lørdag er ligesom vores egen – den kan indeholde det, vi særligt har brug for, eller det, vi har brug for at gøre sammen med vores nærmeste.

Ugen har på en måde sin egen liturgi, og mange elementer ligger på faste dage. Vi har fået en masse stoppet ind i kalenderen, på godt og ondt. Når man har børn, kræver det at skaffe sig egen tid om lørdagen måske lidt ekstra. Mit råd her : Vælg to lørdage i måneden, hvor lørdagen er på dine præmisser, og det kan selvfølgelig sagtens inkludere børnene. Men det er sundt for dem at vide, at forældrene også har brug for egen tid, at lørdag morgen godt kan køre lidt langsommere.

Søndag har en lidt anden fornemmelse. Her forsøger jeg ofte at få et mentalt overblik over ugen, der kommer. Jeg er ved at varme op så at sige, jeg vil gerne tidligt i seng, og jeg føler ikke helt den samme frihed som om lørdagen. Det er nok en anden post, men rent mentalt har søndag i en del år nu været ugens hårdeste dag for mig.

I løbet af ugen kan jeg godt tage mig selv i at drømme om lørdag. Her er min liste over mulige lørdagselementer.

Sove længe

Sidde længe ved morgenmad med en bog eller med en avis

Have tid til dem jeg holder af

Gå en lækker tur – måske rundt i området hvor vi bor – måske et nyt sted

Shoppe

Lave lækker mad

Gå i haven (Det er i nogen grad også en lidt træls pligt – men faktisk har jeg fundet ud af at jeg nyder en lækker og have, og det kræver jo lidt arbejde. Jeg drømmer lidt om en havemand, men de er altså svære at finde.)

Læse en god bog

Se nogle fede madprogrammer, indretningsprogrammer eller serier

Læse et dameblad – eller flere

PS. Man undgår selvfølgelig ikke helt lørdagsrengøring eller tøjvask – men man kan faktisk godt planlægge at få noget af det fra hånd i ugens løb. Når jeg har huslige gøremål om lørdagen er det som regel altid på tid. Jeg sætter en tidsramme af alt efter opgaven og den holder jeg mig til.

Yndlings lørdagsplads.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *