Årets liturgi,  Basics,  Hjerteliv

Oprydning – at komme til bunds i livet

Vi flyttede sidste år, og vi brugte ugevis på at rydde op inden. Et langt og sejt træk, der har skabt luft, givet mulighed for at down-size og skabt rum i hjemmet.

Oprydning rummer svaret på mange spørgsmål. Der er så mange slags oprydning, som vi står os bedst ved at holde gang i: 

  • åndelig oprydning,
  • oprydning i en relation, der blev rodet, 
  • oprydning i hjemmet, 
  • oprydning i arbejdsbunkerne,
  • oprydning i haven og på loftet og mange flere

Oprydning har en nærmest magisk effekt. Efter man har gjort det, falder mange ting på plads i det indre. Listen bliver lang.

Når vi ofte har så svært ved at komme i gang med oprydningen, er det, fordi den kan virke uoverskuelig og griber ind i mange forskellige lag og mange års levet liv. Oprydning er utaknemmelig og smertefuld, den er opslidende, og den kan være en langvarig proces.

Vi mangler ekspertviden om, hvordan opgaven skal gribes an, og vi ved ikke, hvem vi har lyst til at spørge om hjælp.

Når det gælder den mere interpersonelle, menneskelige oprydning, kan den være forbundet med konflikt-arbejde, der gerne skulle ende med en eller anden forsoningsproces, og det savner vi værktøjer til i vores konfliktsky natur.

Vi bliver truede, hvis der er for mange divergerende opfattelser af, hvordan tingene mellem os blev så rodede, og vi smutter fra den smertelige oprydningsproces, når vi ikke føler os hørt og set. 

Da jeg blev skilt, gik jeg til psykolog i 10 måneder for at få ryddet grundigt op. Jeg havde “smidt tæpper hen over bunkerne” i vores ægteskab, og det faktum, at min mand var ved at springe ud som bøsse, havde jeg “puttet i en boks med låg”. Jeg gik rundt og troede, at det ville løse sig selv hen ad vejen. Men – og sådan er det ofte – der “dukker noget op under tæppet”, og det vil bare ud.

Mens jeg flyttede ud af hjemmet, ryddede jeg op for at finde ud af, hvad der var væsentligt at få med. Oprydningen gav plads for en god afslutning på det liv, der blev levet i Colorado, og min terapeut gav mig plads til at komme godt videre. Min proces, som betød, at jeg græd hver dag i seks måneder bar frugt. Jeg fik et nyt og friere liv, fordi min afslutning blev så ordentlig. 

I arbejdsperspektiv er der altid opgaver og gøremål at rydde op i. Der er oprydning i uløste arbejdsopgaver, oprydning i relationer til kollegaer, oprydning i bunkerne på skrivebordet. Fælles for oprydningerne på arbejdet er, at her kalder processen på lidt mindre personlig investering og lidt mere investering i “firmaet”. Oprydning her kommer selvfølgelig hver af os til gode, men den egentlig vinder, når vi rydder op på arbejdet, er firmaet. Jo mere enkelt og ordentligt, vi kan få tingene sat i rammer, jo bedre er det for firmaets vision og vores fællesskab. 

De fleste af os kan egentlig godt selv rydde op – med lidt hjælp til at komme i gang. Vi ved godt, hvad der skal til. I miniskridt-universet kan man starte med at rydde op i den der skuffe eller den der stak af papirer, der ligger lige for. Når man starter der, kan man ligesom træne en muskel, der skal smide væk, den muskel, der skal lære os at at skille os af med vores overflod.

Der findes selvfølgelig modeller til oprydning, både åndeligt og fysisk. Men bag enhver model må der ligge et grundlæggende ønske om at gøre livet nemmere, om simpelthen at blive mere mobil, lettere, mere fokuseret på det væsentlige. Sådan en model kan alle få. Et ønske om at rydde op, og – det starter som en god åndelig spire i det indre. Et hjertesuk, hvor det bliver tydeligt, at enhver oprydning skaber plads og rum og ro. 

For – en af de mange afledte effekter ved en solid oprydning er nemlig sjælero. Det er fornyet udsyn, det er mere bevidsthed og mindre uorden. 
Hvis du gerne vil i gang, så bare gå i gang. Læs bøger, søg hjælp, tøm en skuffe i køkkenet og ryd den op. Ryd op i tøjbunkerne, ryd op i misforståelser med næsten, bare gå i gang. Der sker nemlig også det, at når man går i gang, får man ofte blod på tanden. Hvis vi lader stå til, så kan rodet faktisk blive værre. Derfor er der ingen tid at spilde. 

Jeg har flere gange i livet ryddet op i nogle overbevisninger om det åndelige – som viste sig ikke helt holde stik. Bibelens tekster bliver over tid rodet sammen med vores eget liv, og vi finder en måde at læse teksterne på, der passer ind i livet, som vi lever det. I åndelig vejledning går vi i gang med oprydningen, når vi mødes, men vi holder dit tempo. Den del er vigtig: at sjælen følger med. Så går vi i gang med at lytte sammen. Med at udrede og med at prøve at komme nærmere stormens øje.

One Comment

  • Maria

    Tak – er vild med din måde at brede begrebet oprydning ud på til flere sfærer i vores liv, meget inspirerende 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *